امروز پنجشنبه 30 فروردین 1403 http://keshavarzi.cloob24.com
0

افزایش نیتروژن تا 50-60mm رشد سلول های تنباکو را بطور معنی داری افزایش داد ولی در غلظت 80 mm برای سلولها نامطلوب بوده است. افزایش سایر عناصر بویژه عناصر ماکرو نیز سبب افزایش رشد کالوس گردیده است. بدلیل غلظت بالای عناصر،محیط کشت MS بسیار غنی است وچون میزان نمک در آن زیاد است  ممکن است برای بعضی گونه ها ایجاد سوزندگی و سمیت نماید جهت ممانعت از این مشکل محیط  MS را با غلظت کامل عناصر میکرو و غلظت 2/1 تا 4/3 عناصر ماکرو  آن مورد استفادهه قرار می دهند. گاهی اوقات ویتامین های موجود در محیط MS را با ویتامین های LS  یا B5  جایگزین می کنند چون آنها غلظت تیامین بیشتری دارند و در این صورت بعضی از گیاهان واکنش بهتری نشان می دهند.

محیط کشت LS

این محیط کشت توسط لینس مایر و اسکوگ معرفی شده است. آنها به این نتیجه رسیدند که از بین تمام ویتامین های MS  فقط تیامین و اینو زیتول ضروری هستند  آنها بهترین غلظت تیامین را 4mg/l  تعیین نمودند (در محیط کشت MS  غلظت بهینه تیامین 0.1mg/l است). در غلظت های پایین میزان رشد کم شد و سلولها پس از 4 هفته نکروز شدند. اینوزیتول نیز بر رشد سلول اثر تحریک کننده داشته ولی به اندازه تیامی مؤثر نبوده است. سایر ویتامین های محیط MS برای رشد سلول ضروری نیستند و بدون ایجاد تأثیر منفی بر رشد می توان آنها را حذف کرد. اسید فولیک، Pآمینو بنزوئیک اسید،گلوتامیک اسید و آسکوربیک اسید نیز بر رشد سلولهای تنباکو اثر مثبت داشت ولی تأثیر آنها از تیامین و اینوزیتول کمتر بود.

0

تأثیر تغذیه در سلامت افراد بر کسی پوشیده نیست تغذیه صحیح و خوب باعث عملکرد بهتر ارگان های متعدد بدن می شود و سلامت افراد را تضمین می کند.برای پیش گیری از آثار نامطلوب تغذیه نامناسب و بروز بیماری ها باید یک برنامه غذایی صحیح برای دانش آموزان تنظیم کرد تا عملکرد مغز و یادگیری آن ها افزایش و سیستم ایمنی تقویت شود.یک کارشناس تغذیه در این باره می گوید: تغذیه مناسب دانش آموزان باعث کارکرد بهتر ارگان هایی نظیر مغز، سیستم ایمنی دفاعی و قلبی، عروقی می شود.«شهلا جودت» می افزاید: تغذیه صحیح و مناسب دانش آموزان به دلیل شرایط سنی، تحرک و فعالیت، درس خواندن و انجام تکالیف مدرسه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.وی تصریح می کند: در روزهای امتحان به دلیل استرس و فشارهای عصبی، دانش آموزان با مشکلات تغذیه ای رو به رو می شوند و تغذیه نامناسب آن ها روی یادگیری تأثیر زیادی دارد.وی توضیح می دهد: استرس، سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند و سلامت فرد را به خطر می اندازد بنابراین برای پیش گیری از آثار نامطلوب تغذیه نامناسب و بروز بیماری ها باید یک برنامه ریزی غذایی صحیح برای دانش آموزان تنظیم کرد تا عملکرد مغز و یادگیری آن ها افزایش یابد.

0

در جاهای مختلف ایران، پوشش گیاهی و زندگی جانوری متنوعی دیده می‌شود. این تنوع بستگی به وضع طبیعی و آب و هوا دارد. مرز قطعی نواحی گیاهی و جانوری کاملا مشخص نیست، ولی با توجه به آب و هوا، تفاوت میان گیاهان و جانوران درسه ناحیه­ی معتدل مازندرانی، معتدل کوهستانی و ناحیه بیابانی و نیمه بیابانی دیده می‌شود.

چشم‌انداز گیاهی و جانوری درناحیه­ی مازندرانی: پوشش گیاهی ناحیه­ی مازندرانی، شامل جنگل­های انبوه، نیمه انبوه و چمنزارهای سرسبز دائمی و پهناوراست. علت این امر، بارش فراوان، خاک مساعد و دمای ملایم است که موجب پیدایش پوشش گیاهی پیوسته و ممتد در آن شده است.

مساحت جنگل­های شمال حدود 1،840،000 هکتار است و دامنه­ی شمالی رشته کوه البرز را پوشانیده است. این جنگل­ها از بجنورد تا آستارا کشیده شده، جنگل­های این ناحیه­ پوشیده ازدرختان پهن برگ از نوع بلوط، سپیدار، راش، افرا و غیره است.

جانوران ناحیه­ی مازندرانی نیز متنوع‌اند و در جنگل­های این ناحیه، گربه وحشی، گرگ، شغال، گراز، خرس و خوک وحشی زندگی می‌کنند. در مرداب­ها و برکه‌ها و باتلاق­های این ناحیه قورباغه، مار، سنگ‌پشت، خرچنگ و همچنین انواع پرندگان مانند مرغابی، غاز، قو، و حواصیل به ویژه در فصل پاییز و زمستان به فراوانی یافت می‌شوند. همچنین دریای مازندران و رودهای آن زیستگاه انواع مختلف ماهی است.

0
مزایا و معایب استفاده از ویروس ها
مزایا:
در داخل خاک از دوام خوبی برخوردارند.
اختصاصی عمل می نمایند.
برای انسان و دام بی خطر هستند.
معایب:
اثر آن ها بطیء است.
در خیلی از موارد مقرون به صرفه نیستند.
خیلی سریع تحت تاثیر اشعه ماوراء بنفش قرار گرفته و غیر فعال می شوند.
ویروس های حشرات متعلق به خانوادهای متعددی می باشند که مهم ترین آنها خانواده ی باکولوویروس(Baculoviridae)است که بیشترین گزارش ها ازایجادبیماری در حشرات را به خود اختصاص داده است.باکولوویروس ها به سه گروه(NPVs)(نوکلئوپلی هیدروویروس)ویروس های چند وجهی هسته ای،(GVs)(گرانولوویروس ها)ویروس های دانه ای وویروس های بدون پوشش تقسیم می شوند. 2 گروه NPV,G درایجاد بیماری زایی در بند پایان از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند.باکولویروس هادرگروه ویروس های دارای پوشش پروتئینی (Occlusion Bodies)وژنومDNA (ds)می باشند.این ویروس هاتوسط میکروسکوپ نوری که به فازکنتر مجهز است قابل رویت می باشد.ویروس های بیماری زای حشرات از طریق گوارش وارد معده حشره شده وپس از تخریب بافت های چربی وسایر بافت های داخلی موجب مرگ میزبان خود می گردند.علایم بیماری ویروسی در لاروپروانه ها به صورت رنگ پریدگی ونسبتاسفیدوشیری شدن رنگ بدن لارو می باشد.لارو مرده بی حال،نرم وشل شده وگاهی از شاخه برگ درختان آویزان می شوند.در این مرحله بدن لارو محتئی مقدار زیادی ذرات ویروس می باشد. باکولوویروس ها با کولوویروس ها تقریبا در تمام محیط ها (دریا،خشکی،جنگل....) حضور دارندوآلوده کننده بند پایانی هستندکه دراکوسیستم هایآبی وخشکی زندگی می کنند. این عوامل در خارج از بدن میزبان در داخل پوشش مخصوص(نوکلئوکپسیدی) وپوشش پروتئینی قابلیت ماندگاری زیادی دارند،لکن تشعشعات خورشیدی به ماندگاری آنها آسیب شدیدی وارد می کند (هانتر فوجیتاوهمکاران 1998).
0
برخی از میکروارگانیسم ها در روی حشرات و کنه های گیاه خوار دارای فعالیت بیماری زایی بوده و توانایی ایجاد بیماری در میزبان خود را دارند. به طور کلی حشرات و کنه ها توسط ویروس ها، باکتری ها، پروتوزوئرها، قارچ ها، ریکتسیاها و نماتدها آلوده می شوند.به این مجموعه اصطلاحا Entomopathogen گفته می شود. در بین آن ها قارچ ها، باکتری ها، پروتوزئر ها و ویروس ها و نماتد ها اهمیت زیادی نیز دارند.
برخی پاتوژن ها ممکن است سبب شیوع بیماری های مستمر و پایدار در جمعیت حشرات و کنه ها شوند و گاهی نیز ممکن است به ندرت ایجاد بیماری نمایند. به علاوه، بعضی از این عوامل بیماری زا ممکن است برای میزبان خود بسیار خطرناک بوده و سبب مرگ و میر شدید آن شوند، در حالی که امکان دارد بقیه تنها اثرات مزمن ایجاد نمایند. کاربرد میکروارگانیسم های بیماری زا در کنترل حشرات، کنه های گیاهی و حتی مهره داران زیان آور، از بهترین و پیشرفته ترین روش های زیست شناسی کاربردی است. مزیت عمده آفت کش های میکروبی در ویژگی بی خطر بودن آن ها برای گونه های غیر هدف می باشد. در بعضی موارد قدرت تکثیر این میکروارگانیسم ها، آن ها رابه صورت یک حشره کش پایدار در می آورد. در برنامه های مدیرت تلفیقی آفات که هدف آن ها دسترسی به یک کنترل موثر، انتخابی و با حداقل اختلال در محیط زیست و سلامتی انسان است، این عوامل از وسایل ایده آلکنترل آفت به شمار می روند.به طور کلی از عوامل بیماری زای حشرات در مدیریت آفات به سه روش زیر استفاده می شود:
0
نماتد ها بدون شک فراوان ترین موجودات چند سلولی در دنیا هستند. نماتد ها گروه بزرگی از بی مهرگان هستند که در همه جا و در هر محیطی یافت می شوند. اگر شما یک مشت خاک از هر زمینی بردارید، در آن نماتد یافت می شود. بیشتر انواع نماتد ها خیلی کم جلب توجه می کنند، بهر حال، آنها آنقدر کوچک هستند که نمی توان بدون کمک میکروسکوپ آنها را مشاهده نمود. بیشتر نماتدها خاکزی هستند. این نماتد های از باکتری ها، قارچ ها، جلبک ها و حتی نماتدهای دیگر تغذیه می کنند، بعضی از نماتدها انگل حشرات و حیوانات بزرگتر هستند، بهر حال، تعداد دیگری از نماتدها انگل گیاهان بزرگ می باشند و می توانند موجب مشکلات جدی برای گیاهان شوند. نماتدها کرم های حلقوی رشته مانند هستند که در لایه نازک رطوبت اطراف ذرات خاک و سطوح ریشه حرکت می کنند. علائم خسارت نماتد معمولا" به شکل آسیب دیدن ریشه، کاهش رشد، افزایش پژمردگی، علایم کمبود عناصر غذایی، کاهش مقاومت در برابر سرما، مرگ سر شاخه ها دیده می شود. نماتد موجب انتقال سایر بیماریهای گیاهی خصوصا بیماریهای ویروسی گیاهان نیز می شود. نماتدها کرمی شکل، استوانه ای، دوکی یا نخی بندرت متورم، عموما بدن ماده ها بزرگ تر از نرها می باشد. اندازه بالغ های گونه های خاکزی بین 2/0 میلیمتر تا حدود 1 سانتی متر است. بدن فاقد حلقه های مجزا، دارای تقارن دوطرفی، دیواره قابل انعطاف بدن، دهان در انتهای قسمت قدامی بدن قرار دارد و به وسیله شش لب محاصره شده است. حفره دهانی از نظر شکل در گروه های مختلف نماتدها فرق می کنند. بیشتر نماتدهای انگل گیاهان به یک استایلت تو خالی شبیه سوزن مجهز است. بدن آن توسط غشایی بیرنگ تا سفید، شفاف که محتویات داخلی به سهولت دیده می شود..
0
انتقال ویروس ها توسط ناقلین:
ویروسها توان نفوذ به سطح کوتیکولی میزبان سالم را به تنهائی دارا نیستند و همواره دیواره سلولزی سلول مانع نفوذ آنها به درون بافت میزبان می گردد. از اینرو جهت حفظ بقاء خود در طول دوران تکاملی به صورتی سازگاری پیدا کرده اند تا همراه با سایر مکانیزمهای کمکی به درون بافت گیاهان نفوذ کنند. نفوذ آنها می تواند از طریق تماس بین گیاهان آلوده، ایجاد زخم در پیکره گیاه از طرق مختلف همچون زخمهای شیمیایی و مکانیکی، از طریق بند پایان و بی مهره گان، از طریق پیوند و اندامهای رویشی، از طریق بذر و احتمالاً برخی روشهای مختلف دیگر که هنوز ناشناخته اند به درون گیاه میزبان گیاه خود نفوذ می کنند.
0
آپوپتوسیس برای اولین بار در سال 1972 در نتیجه پژوهش های Kerr و همکاران در جانوران شناسایی و تعریف شد. وی نتایج تحقیق خود را در مجله تحقیقات سرطان شناسی به چاپ رساند و برای اولین بار آپوپتوسیس را چنین تعریف نمود " با وجود آنکه فرایند خود کشی در موجودات امری غیر منطقی و اجباری است که هیچگونه هماهنگی در اجرای آن وجود ندارد ولی در جانوران سیستمی وجود دارد که طی آن سلول ها در جهت هموستازی و هماهنگی در رشد و یا در جهت رشد و نمو و حذف سلول های سرکش از طریق یک فرایند منطقی و هماهنگ که ریشه در ژنتیک موجودات دارد موجبات مرگ سلول ها را فراهم می آورند. این فرایند که آپوپتوسیس نامیده می شود فرایندی زیستی در جهت کنش (Kinetic) سلول می باشد".
در حقیقت در نتیجه فرایند آپوپتوسیس در سلول های جانوری و نیز مرگ برنامه ریزی شده سلول PCD در گیاهان، اجزاء سلول مورد دستور مرگ، از همدیگر جدا شده و ارتباط آن با سلول های مجاور قطع می شود تا در نهایت سلول مورد نظر از بین برود. با وجود آنکه نتایج تحقیقات Barlow و همکاران در سال 1982 مشخص ساخت که اجزاء فرایند آپوپتوسیس در گیاهان نیز به مانند جانوران وجود دارد ولی چیزی در حدود 16 سال پس از آن مشخص شد که فرایند مذکور در جهت رشد و نمو در گیاهان به صورت طبیعی رخ می دهد.
0

راهنمای پرورش قارچ صدفی و دکمه ای

برای دریافت فایل روی لینک زیر کلیلک نمایید:

http://uupload.ir/view/cgvt_gharch.pdf

0

گل نرگس از خانواده آماریلیس یا مارچوبه‌ای‌هاست. گل‌هایی مثل نسرین یا آماریلیس، مریم، خورشیدی و آگاو با او هم‌خانواده هستند. یک گیاه پیازی است. این گل همراه گل‌های یخ، کاملیا و یاسمن زمستانی به چهار رفیق مقاوم به سرمای شدید مشهور شده‌اند. نرگس حتی نسبت به زنبق هم به سرما مقاوم‌تر است.

نرگس دو نوع است. یک نوع آن تاج بزرگی دارد و تک گل است و نوع دیگر تاج کوچک و گل‌هایش به صورت خوشه‌ای هستند. بیشتر نرگس‌های ایرانی از دسته دوم هستند و به نام‌های نرگس شهلا، نرگس مسکین، نرگس پرپر، هزار پر یا شصت پر و نرگس نروک یا پنجه گربه‌ای معروفند که نرگس شهلا محبوب‌ترین آنها است. البته طبقه‌بندی‌های دیگری هم برای این گل وجود دارد که آن‌ها هم بر اساس طول تاج گل و تعداد گل هستند.

دستورالعمل‌های خرید پیاز و کاشت گل نرگس:

در زمان مناسبی در فصل پاییز پیاز نرگس را بخرید. هرچه پیاز آن بزرگ‌تر باشد گل شما بزرگ‌تر خواهد شد. دقت کنید پیازی که انتخاب می‌کنید، هیچ‌گونه بریدگی، خراش یا دندانه نداشته باشد. پیازهای نرگس دو جور هستند یک مدل طوری است که فقط یک نوک دارد که حرفه‌ای‌ها به آن دماغه هم می‌گویند و مدل دیگر دو دماغه دارد. هر دماغه، یک ساقه و گل می‌دهد و متخصصان امر معتقدند پیازهای دو دماغه‌ای گل‌های درشت‌تری هم می‌دهد. پس اگر این پیازها گیرتان آمد، انتخاب بهتری است. پیاز باید ریشه داشته باشد اما نباید از بالای آن ساقه‌ای سبز شده باشد. اگر نمی‌خواهید پیاز را فورا بکارید، یخچال محل خوبی برای نگهداری آن است اما یادتان باشد که اگر در محلی که پیازها را نگه می‌دارید گاز اتیلن به هر نحو ممکن وجود داشته باشد، پیاز نرگس بی‌بار شده و گلدهی هم در آینده دچار مشکل می‌شود.

10 قدم برای کاشت

یک گلدان سنگی یا سفالی برای کاشتن پیاز نرگس انتخاب کنید، چون نرگس‌ها در یکی از مراحل رشد دارای مرحله گردن غازی هستند و گل‌ها به یک سمت باز می‌شوند، استفاده از گلدان سبک باعث واژگونی گلدان می‌شود.
گلدانی با عمق 30-20 سانتی‌متری مناسب است به دو دلیل: اول این‌که این عمق برای رشد مناسب ریشه‌ها مناسب است. دوم این‌که عرض گلدان باید طوری باشد که موقع کاشت، پیازها از هر طرف پنج سانتی متر از دیواره گلدان فاصله داشته باشند.
ته گلدان حتما باید سوراخ زهکش داشته باشد تا آب اضافی خارج شود و پیازها نپوسند.
قبل از کاشت فقط ته پیازها را دوساعت در آب ولرم قرار دهید.
تا نصف گلدان را پر از خاک کنید. دوسوم پیاز باید زیر خاک باشد.
بعد از کاشت حتما گلدان را آبیاری کنید و در جای گرمی قرار دهید.
بعد از کاشت آبیاری را دو تا سه هفته قطع کنید و صبر کنید ساقه‌ها از خاک بیرون بزنند.
پس از مرحله شروع رشد، ساقه گلدان نباید خشک بماند.
اگر دیدید ساقه کج رشد می‌کند حتما از یک قیم استفاده کنید.
موقع گلدهی گلدان را نور مستقیم آفتاب دور کنید.

احتیاجات گل نرگس

آب: نرگس، آبیاری زیاد را دوست ندارد و در صورت افراط در آبیاری، برگ هایش بیش از حد بزرگ شده و گل نمی‌دهد. نرگس برای گلدهی باید کمی خشکی ببیند. اما به طور کلی قبل از خشک شدن گلدان آن را آبیاری کنید.

دما: ماندگاری گل نرگس در هوای ســـرد بیشتـــر است ودر دمای بالاتر گل‌ها زودتر پژمرده شده و عمرشان کوتاه می‌شود. در زمان رشد و گلدهی اگر دمای روز 18 درجه و شب 12 درجه سانتی‌گراد باشد عمر گیاه طولانی می‌شود. جالب است بدانید دما در ارتفاع برگ‌ها و ساقه گل نقش دارد. مثلا نگهداری نرگس کاغذی بعد از کاشت در دمای 21 درجه باعث بلندترشدن ساقه گل می‌شود.

خاک: گل نرگس هم مثل بقیه گل‌های پیازی خاک سبک دوست دارد. پس اگر خاک گلدان یا باغچه رسی است مقداری شن با آن مخلوط کنید و اگر شنی است مراقب باشید رطوبتش را از دست ندهد. برای باغچه گل نرگس استفاده از کودهای حیوانی و برای گلدان‌های نرگس داخل آپارتمان ورمی کمپوست مناسب است.

نور: نرگس برای گلدهی در بعضی از ساعات روز به چهار ساعت نور خورشید نیاز دارد. نور کم باعث ضعیف شدن گیاه، زردی و کشیدگی برگ‌ها خواهد شد و همچنین ممکن است غنچه‌های گل تشکیل یا شکوفا نشوند یا گل ریز و کوچکی تولید کنند.

نکات مهم

علت گل ندادن: پیازها برای گل دادن حتما باید یک دوره سرمای زمستانه طی کنند. به این منظور بهتر است پیازها را در پاییز و در دمای 8-6 درجه سانتی گراد کشت کنید و به مدت هشت تا ده هفته در شرایط تاریکی نگهداری شوند.

مرداد و شهریور بهترین زمان برای کشت پیاز نرگس است تا ریشه‌هایش بتوانند قبل از زمستان به اندازه کافی رشد کنند. گرچه تا آبان هم قابل کشت است.
برای گلدهی سال بعد باید مواد غذایی از ساقه و برگ به پیازها منتقل شود به همین دلیل برگ‌ها را کف بر نکنید. یک ماه و نیم بعد از گلدهی می‌توانید برگ‌ها را قطع کنید، چون دیگر تاثیری بر گلدهی سال بعد ندارد.
بعد از پژمرده شدن گل‌ها آن‌ها را از بخش زیرین قطع کنید.
اگر دیدید پیاز، ساقه و برگ دارای علائم بیماری است آن را از باغچه خارج کرده و بسوزانید.
پیازهای خارج شده را در مکانی خنک، تاریک و با تهویه مناسب تا زمان کشت بعدی نگهداری کنید.
قبل از انبار و قبل از کاشت، تمام پیازهایی را که نرم و اسفنجی هستند جدا کنید و بسوزانید. چون احتمالا بیمار هستند.